Workshop bloemzaadbommetjes maken
Wil je een activiteit waarbij aandacht is voor een bloeiende stad; wat boeiend is voor zowel mensen als insecten? Dan is een workshop Bloemzaadbommetjes maken een goed idee.
Tijdens een presentatie leer je waarom groen in de stad belangrijk is. Ook is er aandacht voor bijen en andere insecten. Dan krijg je instructie over hoe je de bloemzaadbommetjes maakt en daarna gaat iedereen zelf aan de slag! Met wat laatste tips leer je waar en wanneer je het beste de bloemzaadbommetjes kan gooien.
Optioneel krijg je theezakjes en visitekaartjes mee zodat je de zaadbommetjes na het drogen cadeau kan doen aan vrienden/familie.
De workshop is geschikt voor maximaal 20 deelnemers. Neem contact op met Esther voor een offerte op maat.
Filmproductie
Esther heeft ervaring met het opzetten van filmscripts, het maken van beeldmateriaal en het monteren van de video`s tot een eindproduct. Met veel plezier heeft ze een aftermovie voor de EVZ Roadshow gemaakt en heeft ze het aanplanten van een voedselbos bij Verstegen en diverse eerstelijns praktijkvoorbeelden in beeld gebracht. Ook heeft ze een Promotiefilmpje voor Stichting Stadswijngaard Utrecht gemaakt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op, Esther denkt graag met je mee.
Voedselbossen bodemonderzoek begeleiding
Op het gebied van permacultuur en voedselbossen kan Esther je ondersteuning geven over hoe een project het beste kan worden opgezet, welke valkuilen er zijn en waar kansen liggen. Zelf heeft ze namelijk samen met Bastiaan Rooduijn in 2019 het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen gestart (NMVB). Door bodemmetingen te verrichten in 21 verschillende voedselbossen verspreid door Nederland werd antwoord gezocht op de vraag of voedselbossen de bodemkwaliteit verbeteren. Dit was tevens ook het afstudeeronderzoek van Esther. Haar scriptie is beschikbaar op aanvraag.
Benieuwd wat de eerste drie jaar bodemmetingen voor resultaten en conclusies heeft opgeleverd? Bekijk hier het rapport Voedselbossen: bodem, biodiversiteit, biomassa, business & beweging.
Als academicus heeft Esther ervaring in het begeleiden van bijvoorbeeld studenten bij het verrichten van veldwerk. Daarnaast heeft ze expertise opgebouwd op het gebied van voedselbossen, eetbare wilde planten en biomimicry. Ook geeft Esther individueel of in groepen bijles in verschillende bèta-vakken.
Impact van megaherbivoren op ecosystemen – publicatie
Esther heeft meegeschreven als co-auteur in het artikel ‘Megaherbivore impacts on ecosystem and Earth system functioning: the current state of the science’ wat in 2021 verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Ecography.
Uit een uitvoerige meta-analyse is gebleken dat megaherbivoren (planteneters met een lichaamsmassa van >1000kg), significante invloed hebben op ecosystemen en daarmee ook op ecosysteemdiensten. Er is gekeken naar neushoorns, nijlpaarden en giraffen. Esther heeft zich vooral gefocust op olifantensoorten. Al deze megaherbivoren hebben invloed op het vormen van vegetatie door begrazing en verplaatsing. Ook vervullen zij een belangrijke rol voor planten als zaadverspreiders. De grootte van de invloed van deze megaherbivoren is wisselend en afhankelijk van de plaats waar wordt gekeken.
Terug naar home.